Pangásos prosztatagyulladás

mi az a pangásos prosztatagyulladás

Pangásos prosztatagyulladása prosztata torlódása által okozott kóros folyamat. A patogén flóra nem mutatható ki, a prosztata váladék, az ondó és a vizelet mikroszkópos vizsgálata leukocitákat tárhat fel. A tünetek közé tartozik az állandó sajgó fájdalom a perineumban, dysuria. A diagnosztika a bioanyag és a TRUS bakteriális tenyésztésének eredményein alapul. A pangásos prosztatagyulladás kezelésére nincs egységes kezelési rend, masszázst, fizioterápiát, antimikrobiális gyógyszereket és alfa-blokkolókat írnak fel. Egyéni megközelítésre van szükség, figyelembe véve a meglévő tüneteket. Ha a konzervatív kezelés sikertelen, műtét lehetséges.

Általános információ

A prosztatagyulladás lehet fertőző, kórokozó mikroflóra jelenléte által okozott, vagy pangó, vértorlódással, ejakulátum és prosztataváladék visszatartásával járhat. A pangásos vagy pangásos prosztatagyulladás (vegetatív urogenitális szindróma, prosztatagyulladás) elavult név. Az urológia területén dolgozó modern szakemberek gyakrabban használják a „gyulladásos válasz nélküli krónikus kismedencei fájdalom szindróma" (CPPS) kifejezést. A prosztatagyulladás a 35-60 éves férfiak 25%-ánál fordul elő, a pangásos folyamatok okozta gyulladások az összes esetszám 88-90%-át teszik ki. A betegség potenciálisan pangásos formáját olyan kórokozók támogatják, amelyek L-formában vannak, biofilmeken rögzülnek, és rutin módszerekkel nem mutathatók ki.

Okoz

A pangásos prosztatagyulladás okai mind a mirigyhez, mind az extraprosztatikus tényezőkhöz köthetők. A pontos etiológia nem ismert, valószínűleg a prosztatában lévő váladék stagnálása vagy a kismedencei szervek és a herezacskó vénás pangása miatt. Egyes urológusok az állapotot pszichoszomatikusnak tekintik. A bakteriális és az abakteriális gyulladás közötti határ nagyon önkényes, bármilyen eredetű immunszuppresszió esetén a másodlagos mikroflóra hozzáadásával a folyamat fertőzővé válik. A pangásos prosztatagyulladást a következők okozzák:

  • Belső urológiai okok. A húgyhólyag funkcionális vagy strukturális patológiája: nyaki elzáródás, a külső záróizom nem tud ellazulni a székletürítés során, a detrusor kontraktilitásának károsodása hozzájárul a vizelet visszatartásához, és az erek összenyomódása miatt a vér stagnálásához. A prosztata hiperplázia és daganat, a húgycső szűkület és az obstruktív hólyagkő szintén a vénás torlódás lehetséges okai közé tartoznak.
  • Tömörítés. A vérkeringést akadályozza a vénás plexus retroperitoneális daganat általi összenyomódása, áttétek és széklettel telt bélhurkok (székrekedés). Az urogenitális plexus erei kitágulnak, a véráramlás lelassul, a szövetek oxigén éhezést tapasztalnak, és helyükre nem működő struktúrák lépnek. A vér egy része lerakódik és kikerül a keringésből.
  • Viselkedési tényezők. A szexuális tevékenység megtagadása, a szabálytalan magömlés és a megszakított szexuális kapcsolat a nem kívánt terhesség megelőzésének eszközeként véráramlást és a prosztataszövet duzzadását okozza. Az ejakuláció során ez a mirigy nem ürül ki teljesen. Az állandó önkielégítés pangásos prosztatagyulladáshoz vezethet, mert. . . Az erekció kialakulásához véráramlás szükséges a nemi szervekbe.

A hajlamosító tényezők közé tartozik az alacsony fizikai aktivitás, a hipotermia és a túlmelegedés, a helytelen táplálkozás, a fűszeres, füstölt ételek túlsúlyával. Az alkohol és a nikotin befolyásolja az érfal tónusát, megzavarja a redox folyamatokat és a permeabilitást, ami duzzanatot vált ki. A pangásos prosztatagyulladás kialakulásának fő előfeltételei, amelyek hatással vannak a férfi nemi szervek területének minden szervére (vezikulák, herék), a medence érrendszerének rendellenességei - billentyűelégtelenség, a vénás fal veleszületett gyengesége.

Patogenezis

A prosztata perifériás zónája olyan csatornákból áll, amelyek rosszul fejlett vízelvezető rendszerrel rendelkeznek, ami akadályozza a váladék kiáramlását. Mivel a prosztata az életkor előrehaladtával növekszik, a betegeknél vizelet visszafolyik a prosztata tubusaiba. Megállapították, hogy sok prosztatagyulladásban szenvedő férfi hajlamosabb az allergiára. A tudósok úgy vélik, hogy az ilyen betegek egy korábbi fertőzés által okozott autoimmun-mediált gyulladásban is szenvedhetnek.

A vizelet refluxát a húgycső szűkülete, a húgyhólyag diszfunkciója és a BPH elősegíti. A még steril vizelet visszaáramlása kémiai irritációhoz és gyulladáshoz vezet. Megkezdődik a tubulusok fibrózisa, előfeltételek a prostatolithiasis kialakulásához, ami fokozza az intraductalis elzáródást és a váladék stagnálását. Az acini nem megfelelő elvezetése gyulladásos reakciót vált ki, a növekvő duzzanat tünetek megjelenésével jár. Az állapotot súlyosbítja a vér pangása (pangása) a medencében.

Osztályozás

A prosztatagyulladás általános osztályozása magában foglalja az akut (I) és krónikus (II) bakteriális formákat. A III. kategóriába tartozik a IIIa altípus – CPPS gyulladással és IIIb – CPPS anélkül. A pangásos prosztatagyulladás a CPPS megnyilvánulása a gyulladásos válasz hiányával (IIIb). Van egy klinikai megkülönböztetés, amely figyelembe veszi a betegség patogenetikai és morfológiai jellemzőit:

  • Első fázis.Jellemzője a váladékozás, az emigráció, az artériás és vénás hiperémia túlsúlya, ami a mikrovaszkulatúra károsodását és a mirigyszövet pusztulását eredményezi. Ezeket a változásokat a betegség kezdetétől számított első években rögzítik. A klinikai kép az első szakaszban a legkifejezettebb.
  • Második szakasz.Kialakulnak a kötőszöveti proliferáció kezdeti folyamatai, csökkennek a tünetek. A trombusképződés miatt a mikrokeringés szenved, ami súlyosbítja a szklerózist. Ebben a szakaszban a legtöbb beteg szexuális diszfunkciót tapasztal: az erekció és az orgazmus intenzitása gyengül, korai magömlés alakul ki, vagy fordítva, a férfi nehezen éri el a csúcspontot.
  • Harmadik szakasz. Súlyos fibroscleroticus elváltozások jellemzőek. Bebizonyosodott, hogy a kötőszövet burjánzását nem csak a gyulladás, hanem a pangásos prosztatagyulladást kísérő ischaemia is serkenti. Jellemzőek a vizelési nehézségekkel kapcsolatos panaszok, és megfigyelhető a vese érintettsége a kóros folyamatban.

Pangásos prosztatagyulladás tünetei

A patológia különféle tünetekkel nyilvánul meg. A legtöbb beteg a fájdalmat állandó kellemetlen érzésként írja le a perianális területen, a herezacskóban vagy a péniszben. Vannak, akik ülve fokozott perineális fájdalmat észlelnek. A fájdalom besugárzása változó - a hát alsó részén, a belső combokon, a farokcsonton. A mirigy duzzanata gyakran megnehezíti a vizelés megkezdését, és gyengíti a vizeletáramlást. Az érrendszeri patológia hátterében álló pangásos típusú gyulladást gyakran hemospermia kíséri - a vér megjelenése a spermában.

A húgyhólyag-irritáció tünetei közé tartozik a gyakori késztetés és a kényszervizelési inkontinencia. Hosszú távú patológiával depressziós rendellenességek alakulnak ki. Továbbra is vitatható, hogy a pszicho-érzelmi jellemzők okoznak-e kényelmetlenséget a perineumban, vagy éppen ellenkezőleg, a prosztata mirigy duzzanata okozta fájdalom befolyásolja a férfi mentális állapotát. A hidegrázással járó hőmérséklet-emelkedés az abakteriális pangásos prosztatagyulladás fertőzővé való átmenetét és a patognomonikus kezelés megkezdésének szükségességét jelzi.

Komplikációk

A mikroflóra hozzáadásával járó pangásos prosztatagyulladás akut bakteriálissá válhat. A gyulladásos folyamatban a szomszédos szervek és struktúrák is részt vehetnek: hólyagok, hólyag, herék. A prosztata feladata, hogy folyadékot termeljen a spermiumok számára, általában speciális összetételű, amely védő funkciót tölt be a hím csírasejtek számára. Az elégtelen mennyiségű tápanyag és a prosztata váladék biokémiai tulajdonságainak változása elkerülhetetlenül befolyásolja az ejakulátum minőségét, a pangásos prosztatagyulladásban szenvedő férfiaknál gyakrabban diagnosztizálnak meddőséget.

A szerv súlyos duzzanata esetén a vizeletürítés után a vizelet egy része a hólyagban marad, ami a vizelet patológiás refluxának kialakulásához vezet az ureterekbe és a vesegyűjtő rendszerbe. Refluxra válaszul hydronephrosis és tartós pyelonephritis léphet fel károsodott vesefunkcióval. A férfiak 50%-ánál szexuális diszfunkció alakul ki: fájdalmas magömlés, dyspareunia, kellemetlen éjszakai erekció, ami rontja az életminőséget és negatívan befolyásolja a párkapcsolatot.

Diagnosztika

A pangásos prosztatagyulladás hatékony kezelésében kulcsfontosságú a tünetek eredetének meghatározása, ezért a diagnózis megkönnyítésére különféle kérdőíveket fejlesztettek ki: I-PSS, UPOINT. Ezek a kérdőívek oroszosított formában állnak rendelkezésre, az urológusok és andrológusok használják őket praxisukban. A myofascial szindróma kizárása érdekében neurológus konzultációja szükséges. Tapintásra a prosztata megnagyobbodott, mérsékelten fájdalmas, a betegség pangásos jellegét a végbél visszér bizonyítja. A pangásos prosztatagyulladás diagnózisa a következőket tartalmazza:

  • Laboratóriumi vizsgálat. A prosztatalé mikroszkópos és kulturális vizsgálatát végzik. A leukociták számának enyhe növekedése mikroszkóp alatt és a negatív bakteriális tenyésztési eredmények megerősítik az abakteriális pangásos gyulladást. PCR-vizsgálatokat végeznek a betegség szexuális úton terjedő természetének kizárására. A masszázs után a vizelet harmadik részében kifejezettebb leukocyturia észlelhető. A hólyagdaganat kizárására vizeletcitológia végezhető, 40-45 év feletti betegeknél PSA vérvizsgálat indokolt.
  • Vizuális kutatási módszerek. A fő műszeres diagnosztikai módszer továbbra is a TRUS, a hólyag ultrahangja. A cisztouretrográfia eredményei informatívak a hólyagnyak diszfunkciójának igazolásában, intraprosztatikus és ejakulációs vizelet reflux és húgycsőszűkület feltárásában. A sugár kifejezett gyengülése esetén uroflowmetriát végeznek. A medencefenék izomzatának feszültségét videourodinamikai vizsgálattal értékelik.

A differenciáldiagnózist hólyagkarcinómával, BPH-val, intersticiális cystitissel végezzük. Hasonló megnyilvánulások figyelhetők meg a húgyúti tuberkulózisban és a húgycső szűkületében, mivel ezekre a nosológiákra jellemző az alsó hasi fájdalom, a dysuria tünetei és a vizelési nehézség. A pangásos prosztatagyulladást megkülönböztetik a bakteriális prosztatagyulladástól, emellett ki kell zárni minden olyan kóros folyamatot, amelyet a férfiaknál a CPPS kísér.

Pangásos prosztatagyulladás kezelése

A páciensnek ajánlott szexuális életének normalizálása, mivel a rendszeres magömlés segíti az acinit és javítja a mikrokeringést. A megszakított vagy elhúzódó szexuális kapcsolat, amely torlódást okoz, elfogadhatatlan. Számos terméket azonosítottak, amelyek növelik a vizelet kémiai agresszivitását - fogyasztásuk a pangásos prosztatagyulladás fokozott tüneteihez vezet. A fűszereket, kávét, pácokat, füstölt ételeket, alkoholos és szénsavas italokat korlátozni kell, vagy még jobb kizárni. A prosztata pangásos gyulladásának kezelése lehet konzervatív és műtéti.

Konzervatív terápia

A kezelési rendet egyénileg választják ki, az uralkodó tünetektől függően. Sok betegnél az antibakteriális gyógyszerek szedése után javulás következik be, ami a látens fertőzések hiányos diagnosztizálásával magyarázható. A lassú vizeletfolyás és a megerőltetés szükségessége esetén alfa-blokkolókat írnak fel. A sürgős vizeletürítést antikolinerg gyógyszerekkel semlegesítik. Kimutatták, hogy az 5-alfa-reduktáz inhibitorok csökkentik a klinikai megnyilvánulások súlyosságát azáltal, hogy csökkentik a makrofágok és leukociták válaszát, valamint a gyulladásos zónába való migrációjukat.

A fájdalomcsillapítók, a nem szteroid gyulladáscsökkentők és az izomrelaxánsok segíthetnek a fájdalom és az izomgörcsök enyhítésében. Indokolt a kezelési rendbe olyan gyógyszereket bevenni, amelyek normalizálják a mikrocirkulációt - flebotonikát (venotonikát). Ha a pangó folyamat támogatja az androgénhiányt, akkor hormonpótló kezeléshez folyamodnak. A szorongásos-hipnotikus és depresszív zavarokban szenvedő betegeknek tanácsos pszichiáterhez fordulniuk, aki kiválasztja az optimális antidepresszánst.

A prosztata pangásos gyulladásával a fizioterápiás eljárások segítenek normalizálni a férfiak egészségét. Lézer- és mágnesterápiát, elektroforézist stb. alkalmaznak. A fürdőkezelés segít a dysuria tüneteinek enyhítésében és a szexuális funkció javításában: lúgosító ásványvizek, paraffin- és iszappakolás, masszázszuhany. Egyes betegeknél a jólét normalizálódása figyelhető meg a medencei izmok feszültségének csökkentésére irányuló gyakorlati terápia során. A prosztata masszázs nem helyettesíti a természetes magömlést, hanem javítja a vérkeringést és a szerv elvezetését.

Minimálisan invazív kezelési módszerek

Ha a konzervatív terápia sikertelen, high-tech beavatkozásokat kell fontolóra venni - a prosztata transzuretrális reszekciója, nagy intenzitású fókuszált ultrahang abláció. A leghatékonyabb a transzrektális hipertermia - egy nem invazív módszer, amely a termikus diffúzió elvén alapul (a prosztatát fókuszálatlan mikrohullámú energiának teszik ki). A hő fokozza a szövetek anyagcseréjét, csökkenti a pangásos tüneteket, és neurofájdalomcsillapító hatású. A pangásos prosztatagyulladás kezelésében alkalmazott eljárások hatékonyságára vonatkozó adatok korlátozottak.

Prognózis és megelőzés

Az életre szóló prognózis kedvező, de a krónikus kismedencei fájdalmat nehéz kezelni. Néha a pangásos prosztatagyulladás idővel spontán megszűnik. A hosszan tartó keringési zavar a mirigyszövet szklerózisához vezet, ami a spermogram paramétereinek romlásában nyilvánul meg. A pangásos prosztatagyulladás prognózisa nagymértékben függ attól, hogy a páciens megfelel-e az összes ajánlásnak és életmódbeli változásnak.

A megelőzés magában foglalja a sportolást, a nehéz emelés elkerülését, a szexuális kapcsolatok normalizálását, valamint a kávé és alkoholfogyasztás elkerülését. Ülőmunka során ajánlott szüneteket tartani a fizikai gyakorlatok végzéséhez és párna használatához. A bő szabású fehérneműt és nadrágot részesítik előnyben. A betegeket urológus figyeli, időszakonként felméri a prosztata-váladékot gyulladásra és ultrahanggal, és szükség esetén antibakteriális kezelésben és prosztata masszázson vesz részt.