A prosztata adenoma kezelésére szolgáló gyógyszerek

prosztatagyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek

A prosztata adenoma kezelésére szolgáló gyógyszerek segítenek enyhíteni az alsó húgyúti tüneteket. Az Európai Urológiai Szövetség ajánlásai szerint a prosztata adenoma kezelésére szolgáló gyógyszereket akkor alkalmazzák, ha a betegeknél a betegség közepesen súlyos tünetei vannak.

Jelenleg két gyógyszercsoportot használnak a legszélesebb körben: az alfa-blokkolókat és az 5-alfa-reduktáz inhibitorokat. Ritkábban használják a foszfodiészteráz-gátlókat és az antikolinerg gyógyszereket és mások.

Alfa blokkolók

Az alfa-blokkolók ellazítják a prosztatát és a hólyagnyakat alkotó simaizomrostokat, ami csökkenti a húgycső falára nehezedő nyomást és kitágul a lumenét. Ez megkönnyíti a vizelet kiáramlását a hólyagból. Alfa-blokkolókat adnak olyan betegeknek, akiknél a BPH közepes vagy súlyos tünetei vannak. Érdemes megjegyezni, hogy az alfa-blokkolók enyhítik az alsó húgyúti tüneteket, dene lassítsa vagy állítsa le a prosztata további növekedését.

A legtöbb férfi az alsó húgyúti tünetek enyhüléséről számolt be, amit az I-PSS prosztata tüneti indexének csökkenése tükröz.nemzetközi léptékbena prosztata tüneteinek értékelése) 4-6 egységgel.

Az alfa-blokkolók szedésének hatása 2-3 hét után alakul ki.

Az emberi szervezetben az alfa-adrenerg receptoroknak több típusát (alfa-1 és alfa-2) és altípusát (alfa-1a, alfa-1b, alfa-1d stb. ) különböztetjük meg, amelyek nem csak az izomban találhatók. a prosztata sejtjeiben, de a test más struktúráiban is, például a szívben, az erekben, a tüdőben. Korábban alfa-blokkolókat használtak a BPH kezelésére, amelyek minden típusú receptorra hatnak, mind az alfa-1, mind az alfa-2-adrenerg receptorokra. Ebben a tekintetben a férfiaknál gyakran észlelték a szövődmények kialakulását. A tudósok azt találták, hogy az alfa-1a-adrenerg receptorok a prosztatában találhatók. Az alfa-1-adrenerg receptorokat szelektíven blokkoló gyógyszerek (szelektív alfa-blokkolók) kifejlesztése után sikerült csökkenteni a nem szelektív gyógyszerek alkalmazásával járó mellékhatások számát (anginás roham, aritmia stb. ).

Rövid hatású alfa-1-blokkolók

A prazosin volt az első szelektív alfa-1-blokkoló, amelyet jóváhagytak a BPH kezelésére. A prazosin, valamint más rövid hatású gyógyszerek hátrányai a napi többszöri adagolás szükségessége és a súlyos artériás hipotenzió volt.

Hosszú hatású szelektív alfa-1-blokkolók

Az Európai Urológiai Szövetség a következő hosszú hatású alfa-blokkolók használatát javasolja: tamszulozin, alfuzozin, terazozin és doxazozin. Ezek a gyógyszerek megközelítőleg azonos hatékonysággal és mellékhatásokkal rendelkeznek. Ezek a prosztata adenoma kezelésére szolgáló gyógyszerek egyetlen adagot igényelnek a nap folyamán.

Az alfa-blokkolók szedésével kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások a következők: fejfájás, szédülés, gyengeség, nyomáscsökkenés, amely vízszintes helyzetből függőleges helyzetbe történő mozgáskor jelentkezik (általában csak a kezelés elején figyelhető meg - az első adag hatása), álmosság, orrdugulás és retrográd ejakuláció. Bár az alfa-blokkolók nem okoznak merevedési zavart vagy nem csökkentik a libidót, ezekről a mellékhatásokról számoltak be e gyógyszerek szedése során. De gyakoribb az olyan szövődmény, mint a retrográd ejakuláció, amikor a sperma az ejakuláció során a húgyhólyagba kerül, és nem a péniszbe. Azonban ártalmatlan.

Az alfa-blokkolók szedésével kapcsolatos funkció

Ha Ön merevedési zavarokat okozó gyógyszereket, például Viagrát szed, tisztában kell lennie azzal, hogy ezek alfa-blokkolókkal való kombinációja jelentős vérnyomáscsökkenést, akár összeomlást és eszméletvesztést okozhat. Ne feledje, hogy a Viagra tablettát legkorábban négy órával az alfa-blokkoló bevétele után veheti be.

5-alfa-reduktáz inhibitorok

Az 5-alfa-reduktáz inhibitorok a BPH kezelésére használt gyógyszerek második csoportja, amelyek segítenek enyhíteni az alsó húgyúti tünetek tüneteit. Ebből a csoportból két gyógyszert használnak a prosztata adenoma kezelésére: finaszterid és dutaszterid. Ezek a gyógyszerek blokkolják az 5-alfa-reduktáz enzimet, amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja, ami fontos szerepet játszik a prosztata adenoma kialakulásában. Az eredmény a prosztata növekedésének lelassulása és méretének csökkenése, ami az alsó húgyutak tüneteinek enyhüléséhez vezet. A finaszterid 70%-ban gátolja a tesztoszteron átalakulását dihidrotesztoszteronná, a dutaszterid pedig 95%-kal. A finaszterid és a dutaszterid azonban klinikailag nem hatékony a prosztata adenoma kezelésében.

A prosztata adenoma 5-alfa-reduktáz gátlókkal történő kezelésének legnagyobb hatását azok a férfiak tapasztalják, akiknek a prosztata mirigye a kezelés előtt jelentősen megnagyobbodott (több mint 30 cm3). Az 5-alfa-reduktáz gátlót szedő férfiak az I-PSS prosztata tüneti indexének 3 pontos csökkenéséről számoltak be. Azoknál a betegeknél, akiknek a kezelés előtti prosztatája kicsi (kevesebb, mint 30 cm3), nem mutat szignifikáns javulást az I-PSS prosztata tüneti indexében.

Az 5-alfa-reduktáz gátlókkal végzett kezelés hatása a gyógyszerek szedésének kezdetétől számított 6-12 hónap elteltével alakul ki. Mint tudjuk, a prosztata mérete nem mindig korrelál a prosztata adenoma tüneteinek súlyosságával, így a finaszteriddel vagy dutaszteriddel végzett kezelés nem mindig hozza meg a várt eredményeket. A betegek 30-50%-ánál alakul ki klinikai hatás az 5-alfa-reduktáz inhibitorokkal végzett kezelés hatására.

Az 5-alfa-reduktáz gátlók leggyakoribb mellékhatásai a csökkent libidó (6, 4%), impotencia (8, 1%), magömlési zavar (3, 7%), erekciós problémák, kiütések az esetek kevesebb mint egy százalékában, megnövekedett méret és tömörödés az emlőmirigyek.

Az 5-alfa-reduktáz gátlók szedésével kapcsolatos jellemző

A finaszterid bevétele a prosztata-specifikus antigén koncentrációját a vérben annak csökkenése felé változtatja. Az 5-alfa-reduktáz inhibitorokat szedő betegeknél a prosztata-specifikus antigén koncentrációja 50%-kal csökkenhet. A prosztata-specifikus antigén a prosztatarák nem specifikus markere. A prosztata-specifikus antigén szintjének emelkedése a vérben lehet az első jel, amely lehetővé teszi a daganat korai stádiumában való gyanúját, és intézkedések megtételét a további diagnózis és kezelés érdekében. A prosztata-specifikus antigén szintjének alulbecslése a vérben a prosztatarák szűrővizsgálatainak hamis negatív eredményéhez vezethet.

A finaszteridet vagy dutaszteridet szedő beteg vérében a prosztata-specifikus antigén elemzésének valódi eredményének eléréséhez az orvos a kapott számot megszorozza kettővel.

Az is ismert, hogy a finaszterid szedése csökkenti a férfiak nem agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatát, de növeli a nagyon agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Foszfodiészteráz inhibitorok

Korábban a tadalafilt (foszfodiészteráz-gátló) használták férfiak merevedési zavarainak kezelésére. 2011-ben ezt a gyógyszert jóindulatú prosztata hiperplázia kezelésére hagyták jóvá. Egy tudományos tanulmány kimutatta, hogy a tadalafil napi bevétele jelentős javulást eredményezett a BPH-ban szenvedő férfiak alsó húgyúti tüneteiben.

A tadalafil nitrátokkal (nitroglicerinnel), alfa-blokkolókkal és más vérnyomáscsökkentő szerekkel történő alkalmazása erőteljes nyomáscsökkenést okozhat. Ezenkívül a tadalafil alkalmazása korlátozott vese- és májfunkciójú betegeknél. A mellékhatások közül a leggyakoribb a fejfájás és a gyomor-bél traktus zavarai, ritkábban - hallás- és látászavarok, izomfájdalmak stb.

Antikolinerg gyógyszerek

A prosztata adenoma kezelésére szolgáló antikolinerg gyógyszerek segítenek enyhíteni az olyan tüneteket, mint a vizelet inkontinencia, gyakori vizelés, sürgősség, amelyeket alfa-blokkolóval nem lehetett kiegyenlíteni. Az orvosok néha antikolinerg gyógyszereket írnak fel alfa-blokkolókkal kombinálva, hogy jobban kontrollálják a BPH tüneteit. Az antikolinerg gyógyszerek alkalmazása az akut vizeletretenció kialakulásának kockázatával jár. Ezenkívül a következő mellékhatások is megfigyelhetők: homályos látás, székrekedés, szédülés, szemszárazság, szájszárazság, fejfájás, gyomor-bélrendszeri betegségek, hasi fájdalom, húgyúti fertőzések.

Antikolinerg gyógyszerek a prosztata adenoma kezelésére: tolteridon és oxibutinin.

A prosztata adenoma kezelésére szolgáló gyógyszerek kombinációja

A jóindulatú prosztata hiperplázia gyógyszeres kezelése gyakran gyógyszerek kombinációjának kijelölését igényli. A dutaszterid és tamszulozin kombinációját szedő férfiak a BPH tüneteinek jelentősebb enyhülését tapasztalják, mint az ezeket a gyógyszereket önmagában szedő betegek.

Jelenleg olyan adagolási formákat fejlesztettek ki, amelyek alfa-blokkolót és 5-alfa-reduktáz inhibitort egyaránt tartalmaznak. Ez az adagolási forma kényelmes, egyetlen adagot igényel.

A kombinált gyógyszerekkel végzett kezelést általában a betegek jól tolerálják. A mellékhatásprofil olyan mellékhatások kombinációját tartalmazza, amelyek a gyógyszerekre külön-külön jellemzőek. A kombinált terápia leggyakoribb nemkívánatos eseményei a merevedési zavar (7, 4%), retrográd ejakuláció (4, 2%), csökkent libidó (3, 4%).

Általános szabály, hogy a kábítószerek hosszan tartó használatára van szükség, és lemondásuk esetén a tünetek visszatérhetnek.

Sok férfi elutasítja a prosztata adenoma kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését, mivel rettenetesen félnek a mellékhatások kialakulásától, elsősorban a szexuális funkcióval kapcsolatosaktól.

Beteg anamnézis:„Az orvos azt tanácsolta, hogy kezdjem el a BPH kezelését egy vagy több gyógyszerrel. Tudok vizelni, de gyenge a vizeletfolyásom, és néha fáj, ha nagy mennyiségben szeretnék vizelni. Az interneten két fő gyógyszercsoportról olvastam a BPH kezelésére: alfa-blokkolókról és 5-alfa-reduktáz gátlókról. Egyes férfiak a tünetek jelentős javulását írják le az egyik gyógyszer szedése miatt, de a legtöbben a gyógyszerek negatív hatásairól beszélnek.

Ha jól értem, mindkét gyógyszercsoport valamilyen mértékben befolyásolja a szexuális funkciót. . . Félek még gondolni is rá. "

Történetek férfiakról, akik kábítószert szedtek a BPH kezelésére

„Azokat a gyógyszereket szedem, amiket az orvos írt fel nekem, és eddig semmilyen, az utasításban leírt mellékhatásom nem volt. . . Körülbelül három éve szedem. Volt idő, amikor úgy tűnt számomra, hogy a gyógyszer nem működik, akkor meg kellett dupláznom az adagot, és minden visszatért a helyére . . . ".

„Régóta szedek olyan gyógyszereket, amiket az orvosom javasolt, és segítenek, de csak „száraz" orgazmust tudok átélni, amit nagyon nem szeretek. . . "

„Alfa-adrenerg blokkolókat szedtem, és jó vizeletürítést biztosítottak. A mellékhatások az ejakulátum mennyiségének csökkenése és szörnyű szédülés volt, éles növekedéssel. Amikor abbahagytam a szedését, napi 13-15-ig is gyakoribbá vált a vizelés, jelentősen megnőtt a spermium mennyisége. Most 45 éves vagyok, és az urológusom alfa-blokkolót kapott. Időnként szédülök, amikor élesen felkelek, az orrom mindig eldugul, és igen, „száraz" orgazmus. Amikor először megtörtént, azt hittem, hogy csak egy görcs és egy orgazmus volt az út során. Tévedtem. De a legrosszabb a priapizmus volt! (A priapizmus elhúzódó, tartós, néha fájdalmas erekció, amely előzetes izgalom nélkül következik be). Először biztos voltam benne, hogy a műtéti kezelés nem nekem való, de most már gondolkodom ezen a lehetőségen. "

„Sziasztok, régóta szedek gyógyszereket prosztata adenoma kezelésére. . . A mellékhatások közül időszakosan a szédülés és az orrdugulás miatt aggódtam. Jelentősen csökkentek a prosztata adenoma tüneteim, ennek örülök, mert sikerült elkerülnöm a műtétet! "

Amint látható, nem minden embernél jelentkeznek mellékhatások, és a különböző betegek eltérő mellékhatásokat tapasztalhatnak. Egyetlen orvos sem tudja száz százalékos garanciával megmondani, hogy ez vagy az a mellékhatás jelentkezik-e.

Ha időpontot egyeztet egy orvossal, megbeszélheti az Ön számára legmegfelelőbb terápiát. A konzultáción titkolózás nélkül tájékoztatnia kell az orvost egészségi állapotáról, kísérő betegségeiről, az Ön által szedett gyógyszerekről. Ez segít orvosának eldönteni, hogy melyik kezelési terv a legmegfelelőbb az Ön számára.