A krónikus prosztatagyulladás hatékony kezelésének módjai férfiaknál

A prosztatagyulladás vagy a krónikus prosztatagyulladás meglehetősen gyakori és gyakori urológiai betegségek. Orvosi kutatások szerint a férfiak mintegy 90%-a 35-45 év után szembesül ezzel a kellemetlen betegséggel.

nő és férfi, akik meggyógyították a krónikus prosztatagyulladást

Ki van veszélyben?

Veszélyben vannak azok a férfiak, akik egészségtelen életmódot folytatnak: inaktivitás, túlsúly, mozgásszegény életmód. A betegség hátterében az áll, hogy az egészségtelen életmódot folytató férfiaknál a kismedencei régió vérkeringése (keringése) zavart szenved. Ezután a reproduktív rendszerben a vér stagnálása következik be, ami prosztatagyulladás kialakulásához vezet. A prosztatagyulladás kialakulása során a prosztata mirigy is növekszik, ezért növekszik a vizelet szintje, amely a szervezetben marad, és megmérgezi a férfiak egészségét.

A betegségek típusai

A krónikus prosztatagyulladás típusai: bakteriális és nem bakteriális.

Bakteriális prosztatagyulladás (akut)

Ez egy olyan típusú betegség, amelynek fő kórokozója bakteriális fertőzés. A betegség és annak tünetei mindig váratlanul jelentkeznek. Ez a fajta betegség nagyon súlyos, és kötelező orvosi látogatást igényel. Egyes esetekben a beteget kórházi kezelésre ajánlják. Leggyakrabban ez a fajta betegség a közép- és fiatal férfiakat érinti.

Bakteriális prosztatagyulladás (krónikus)

Ez a fajta betegség olyan bakteriális mikroorganizmusok miatt alakul ki, amelyek nem viselkednek olyan ellenségesen, mint a betegség akut formájában. Leggyakrabban a betegségnek nincsenek speciális tünetei, vagy a tünetek nagyon lassan és hosszan jelentkeznek.

A krónikus prosztatagyulladás kialakulásának okai

A betegség kialakulásának fő okai közé tartoznak azok a baktériumok, amelyek vizelettel (a húgyúti csatornákon keresztül) bejutnak a prosztata mirigyébe. A baktériumok mind krónikus bakteriális, mind akut bakteriális prosztatagyulladást okoznak.

A krónikus prosztatagyulladás nem fertőző, szexuális érintkezéssel (szexuális érintkezés) nem kapható el. Vannak olyan tényezők, amelyek növelik a betegség kialakulásának valószínűségét.

A fejlesztési tényezők a következők:

 • Problémák a húgyúti rendszer fejlődésével.
 • Hólyag katéterezés.
 • Az urogenitális rendszer korai fertőzése.
 • A krónikus prosztatagyulladás tünetei.

Minden ember a betegség megnyilvánulásának különféle tüneteit tapasztalja, de fő megnyilvánulása hasonló tünetekkel jár.

A bakteriális prosztatagyulladás (akut) fényes és akut tünetekkel jelentkezik, hirtelen jelentkezik, általában megijeszti az embert, és azonnal a klinikára megy.

Akut prosztatagyulladás, tünetek jellemzői:

 • Fájdalom vizelés közben.
 • Láz (lehetséges hidegrázás).
 • Teli hólyag érzése még kiürítés után is.

A krónikus prosztatagyulladásnak hasonló tünetei vannak, de kevésbé akutak, mint az akut prosztatagyulladás.

Krónikus prosztatagyulladás, tünetek jellemzői:

 • Gyakori késztetés a hólyag kiürítésére;
 • Ideiglenes (időszakos) fájdalom a herékben;
 • fájdalom a hólyagban;
 • Fájdalom az ágyéki régióban (a hát alsó részén);
 • Fájdalom az ejakuláció során;
 • A tapintással végzett vizsgálat során lehetséges a fájdalom megnyilvánulása és a prosztata duzzanata.

A betegség diagnózisa: krónikus prosztatagyulladás

Az urogenitális rendszer egyéb betegségeinek kizárása érdekében pontos diagnózist kell végezni a klinikán szakképzett orvosnak. Gyakran előfordul, hogy az egyik testrendszer különböző betegségeinél hasonló tünetek jelentkeznek, ezért ne vegyen részt független kutatásban és önkezelésben, hanem azonnal forduljon orvoshoz az első tünetek esetén.

A pontos diagnózis felállítása érdekében különböző vizsgálati módszereket alkalmaznak. Végül is a prosztatagyulladás a cystitishez, az adenomához vagy az urethritishez hasonló tünetekkel nyilvánulhat meg.

A vizsgálat során az orvos vazelinnel kezelt ujjak segítségével (orvosi kesztyűben) megvizsgálja a végbelet. Ezt a fajta vizsgálatot rektális vizsgálatnak nevezik. A prosztata a végbél falán keresztül tapintható, mivel előtte van (a végbél előtt). Ezzel a módszerrel az orvos meg tudja állapítani, hogy a prosztata mirigy megnagyobbodott-e, és hogy a fájdalom megnyilvánul-e a vizsgálat során.

Ha egy férfi krónikus prosztatagyulladásban szenved, akkor a tapintással végzett vizsgálat csak átmeneti fájdalmat és minimális kényelmetlenséget okoz a betegnek, amely nagyon gyorsan elmúlik.

Veszélyes-e a krónikus prosztatagyulladás előrehaladott formája?

A legtöbb esetben a férfiak figyelmen kívül hagyják a betegség megnyilvánulásának néhány tünetét, amelyek súlyosbítják a prosztata gyulladásának további fejlődését. Az egészséggel való ilyen „gondatlan" kezelés ahhoz a tényhez vezethet, hogy a férfi testben a hormonok normális termelése csökken, és a hormonális háttérrel kapcsolatos problémák a férfi libidó (szexuális vágy) csökkenéséhez vezethetnek. Az erekciós funkcióval kapcsolatos problémák is kialakulhatnak. Összességében ezek a betegségek nagyon nehezen gyógyíthatók.

A prosztatagyulladás során lelassul a normális váladéktermelés, ezért a spermiumok elvesztik aktivitásukat. Leggyakrabban az előrehaladott krónikus prosztatagyulladás következményei a meddőség és a potencia csökkenése.

Prosztatagyulladás hatékony kezelése

A kezelési módszerek a gyulladás formájától és a prosztatagyulladás típusától függenek.

Gyógyszeres kezelés

A bakteriális prosztatagyulladás (akut) diagnosztizálása során az orvos körülbelül kéthetes antibiotikumot írhat fel a páciensnek. Ha a prosztatagyulladás előrehaladott, a beteg kórházba kerülhet, és intravénás injekciót kaphat.

Ha a betegnek vizelési nehézségei vannak, az orvos katéter (húgycső) csatlakoztatását írhatja elő. Sok esetben a bakteriális prosztatagyulladást ilyen módon kezelik.

Ha a páciens krónikus bakteriális prosztatagyulladásban szenved, az antibiotikum-kezelés egy hónaptól három hónapig tarthat. Ez a fajta kezelés nagyon hatékony, sok esetben a betegek teljesen felépülnek.

Ha a betegség vagy annak tünetei a kezelés után visszatérnek, az orvos megváltoztathatja a kezelési megközelítést, például más tablettákat vagy prosztata masszázst alkalmazhat.

A krónikus prosztatagyulladás hatékony kezelése nagymértékben függ a klinikára történő időben történő kezeléstől.

Prosztata masszázs

A férfiak nem szeretik a prosztata masszázs kezelést, mert az egész folyamat nagyon kellemetlen. Érdemes megjegyezni, hogy egy jó szakember kiválasztásakor elkerülheti a prosztata masszázs során felmerülő kellemetlen pillanatokat és érzéseket. A masszázs azokra a módszerekre vonatkozik, amelyek szinte azonnal kézzelfogható eredményt adnak.

A prosztata masszázsnak számos pozitív vonatkozása van, ezek közül az egyik fő, hogy a masszázs fokozza a prosztata véráramlását. Emellett növeli az izomtónust, felszabadítja a prosztata csatornáit, csökkenti a gyulladást, antibakteriális természetű és fokozza más kezelések hatását.

Krónikus prosztatagyulladásban a masszázsterápia fontos szükséglet!

etnotudomány

A hagyományos orvoslás számos módszert tartalmaz a prosztataproblémák kezelésére, de a hatás többször jelentkezik, és nem olyan hatékony, mint a gyógyszeres kezelés során.

A krónikus prosztatagyulladás hagyományos orvoslással történő kezelésének nincs mellékhatása. A legjobb receptek közé tartozik a prosztatagyulladás kezelése gesztenyehéjjal és propoliszsal.

A prosztatagyulladás gesztenyehéjjal történő kezelésére forró vízre van szükség, amelyet gesztenyehéjakba öntenek, majd egy kicsit ragaszkodnak hozzá, és úgy veszik az infúziót, mint a teát.

A krónikus prosztatagyulladás propoliszos kezelése nagyon népszerű módszer. A propolisz gazdag összetételének köszönhetően a prosztataproblémák már megjelenésük első tüneteire gyógyíthatók. A kezeléshez speciális rektális propolisz kúpokat használnak, amelyek antibakteriális hatásúak.

Ezenkívül használhat egy speciális propolisz tinktúrát, amely antibakteriális hatással rendelkezik és eltávolítja a krónikus prosztatagyulladás tüneteit.

speciális diéta

Annak érdekében, hogy a prosztatagyulladás kezelése hatékony legyen, figyelni kell a beteg étrendjére. A krónikus prosztatagyulladás kezelése során el kell hagynia a rossz életmódot, különösen a dohányzást és az alkoholt.

Egy férfinak több gyümölcsöt, zöldséget, bogyót, különleges teát (gyógynövénytinktúrát), valamint fermentált tejterméket kell tartalmaznia az étrendjében. El kell hagyni a nehéz ételeket: füstölt ételek, zsíros ételek, szénsavas italok, készételek, gyorsételek.

A megfelelő ételek kiválasztásához a kezelés során forduljon orvoshoz, aki speciális diétát javasol vagy előír.

A férfiaknak vitaminterápián kell részt venniük (vitaminkúra inni), valamint elengedhetetlen nyomelemekkel gazdagítani szervezetüket.

sportkezelés

Amint azt korábban említettük, a prosztatagyulladás leggyakrabban azoknál az embereknél alakul ki, akik ülő és ülő életmódot folytatnak. A férfiak jó egészségének megőrzése érdekében sokat kell futni vagy sétálni. A futás és a séta javítja a vérkeringést és a nemi szervek vérellátását. Az ilyen optimális fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az ember egészségét.

A férfiaknak érdemes reggel edzeni, lehet könnyű gyakorlatok és aktív guggolás is. Minél idősebb egy férfi, annál több időt kell szentelnie az egészségének és a sportnak. Az a tény, hogy az egész férfi reproduktív rendszer függ a férfiak általános egészségi állapotától és a normális hormonális háttértől. És, mint tudják, a sport aktívan részt vesz a tesztoszteron hormon normál termelésében, amely a férfi szexuális egészség alapja. A sport minden folyamatot aktivál a szervezetben, és fokozza a tesztoszteron férfihormon termelődését.

Pszichológiai kezelés

A prosztatagyulladás kezelésében fontos az ember pszichológiai hangulata. Ha egy személy pozitívan áll hozzá a tényhez, hogy hamarosan gyógyulás következik be, akkor nagy valószínűséggel ez meg fog történni. De ha egy személy gondolataiban kételkedik a felépülésében, akkor leggyakrabban bármely betegség kezelése hosszú ideig késik.

A férfinak jónak kell lennie, ilyen nehéz időszakban is kérhet támogatást szeretteitől. Végül is minden kezelés egy kis stressz. Ezért a krónikus prosztatagyulladás kezelése során fontos, hogy olyan emberek legyenek a közelben, akik emelik a morált, és hisznek a betegség gyors gyógyulásában.

A férfinak is törekednie kell arra, hogy ne legyen ideges a kezelés során, különösen, ha a kezelés nem ad gyors eredményt. Mint tudják, az ember pszichológiai hozzáállása közvetlenül befolyásolja reproduktív rendszerének egészségét. A prosztatagyulladás hatékony kezelése csak pozitív hangulat mellett lehetséges!

Előrejelzések a jövőre nézve a krónikus prosztatagyulladás kezelése után?

A legtöbb esetben a krónikus prosztatagyulladás jól reagál a kezelésre, és nincs negatív következménye a férfi egészségére nézve.

A prosztatagyulladás lassan fejlődik ki, ezért a fő dolog az, hogy ne kezdjük el a betegség kialakulását, és a betegség első megnyilvánulásainál szakemberhez kell fordulni.

A prosztatagyulladás kezdeti szakaszában jól reagál a kezelésre. Figyelmeztetni kell arra is, hogy a prosztatagyulladás súlyosbíthatja a nemi szervek problémáit. A prosztatagyulladás gyakran az oka annak, hogy egy férfi elveszíti a szexuális vágyat és vágyat. A férfiak talán nem is tudnak arról, hogy prosztatagyulladásuk van, ami rövid távú tüneteket ír le a fáradtság vagy egyéb okok miatt, ezért elhalasztják a kezelést. Az egészséghez való ilyen hozzáállás a legnegatívabb következményekkel járhat. Ezért próbáljon meg évente legalább egyszer-kétszer ultrahangvizsgálatot végezni a prosztata mirigyén.

Ezenkívül a 40 év feletti férfiaknak gyakrabban kell orvoshoz fordulniuk, nem csak a prosztata mirigyét, hanem a reproduktív rendszer egyéb szerveit is ellenőrizniük kell. Könnyebb megelőzni egy betegséget, mint kezelni a következményeit.